tisdag 5 juni 2012

Nu är jag ett barn igen

God middag!

Halv ett är klockan när jag börjar skriva detta och jag har inte fått mycket uträttat idag. Och det känns fruktansvärt skönt. Min fina katt ligger och gosar i min obäddade säng och jag ger honom sällskap då och då. Frukost åt jag sent, framför tv:n dessutom.

Nu när jag är hemma, är jag ett barn igen. Jag sa det till mina föräldrar när jag kom hem för sommaren, att "nu är jag ett barn igen, så nu får ni ta ansvar för mig". Det kanske inte är riktigt så det fungerar, men nog är det skönt att kunna känna att man inte behöver ta fullt ansvar för allting helt själv, utan att man kan hjälpas åt. Så därför har idag blivit en dag då jag skjuter på saker. "Jag gör det i eftermiddag" har jag sagt till mig själv hela förmiddagen. Bara själva känslan att faktiskt kunna säga så är ganska härlig! För tänk, när du sitter och pluggar kan du inte säga så. Då måste pluggandet ske nu, just nu. Så därför, när jag inte har något plugg att ta itu med, unnar jag mig lyxen att skjuta lite på saker.

Den avslappnade inställningen till livet tror jag håller på att försvinna lite. Man ska göra allt alltid och ändå ha tid för sig själv, och det förstår ju vilken dumbom som helst att den ekvationen inte går ihop. Men för att då få lite tid till sig själv så planeras det in mindfulness-sessioner, yogapass och gruppmeditation mellan alla vardagliga måsten samt krav från jobb och skola. "Måste hinna slappna av" är ett skrämmande uttryck som indikerar att något har gått för långt. Och för att då hinna detta läser du mindfulness- och duärsåjävlabra-böcker på bussen vilket gör dig bara mer stressad, trots att du tror att du ska lära dig något om dig själv av en bok som en främmande människa har skrivit. Men är det inte en lite väl obehaglig tanke att man ska behöva boka in organiserade avslappningsträffar i ottan innan jobb eller skola börjar, eller på kvällen när man sliten kommer hem, för att kunna slappna av? Har folk över huvud taget glömt bort att man bara kan lägga sig på sängen och glo i taket?

Nu ska jag återgå till att skjuta upp dammsugningen lite till. Bara för att jag kan.

Ha det bra
/Mari

2 kommentarer:

  1. Det där är så underbart Mari, så mycket såna tankar har jag inte tänkt. Det här med att man måste PLANERA in allting. Inte ens en ledig dag kan man ha, utan man måste planera in den. Det som är tacksamt nu när jag är så här jätte-ledig som jag är denna veckan så kan jag faktiskt gå och lägga mig i sängen mitt på dagen och stirra i taket, för att jag KAN och för att jag förmodligen behöver det. Dock måste jag även inflika att jagärsåjävlabra-böcker kan ibland hjälpa. Jag har läst några sådana, tänkvärda böcker och ibland måste man läsa för att förstå verkligheten!
    Saknar dig och dina visdomsord så du får se till o blogga i sommarns sköna stunder! :D KRAM!
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Jag tror säkert att sådana böcker kan hjälpa om man läser dem på rätt sätt och med rätt syfte, vilket jag tror att du gör :)
    Jag ska försöka blogga lite oftare än innan hade jag tänkt, så en del inlägg blir det nog i sommar ska du se! Kram^^

    SvaraRadera